28 Ocak 2019 Pazartesi

Mezitli drosophila türleri

     Drosophila, küçük bir sinek cinsidir.Drosophila cinsi; görünüşlerinde, davranışlarında ve üreme ortamlarında farklılık gösteren yaklaşık 1500 tür içerir.Drosophila cinsinin üyelerinin renkleri soluk sarıdan kırmızı-kahverengiye ve hatta siyaha kadar değişir ve  3 mm uzunluk, 2 mm genişliğe sahiptir.Çoğu türünün kanatlarında belirgin siyah desenler vardır.Sirke sinekleri yuvarlak başlıdır.Dişi sinek erkek sinekten daha büyüktür.Karın bölgesinin altında siyah çizgileri vardır.Erkekler karın bölgesinin altında daha kalın bir siyah çizgiye sahiptir.Drosophila türleri  göğüs bölgesinde bir çift kanata sahiptir.
Drosophila busckii

Drosophila hydei

Drosophila immigrans

Drosophila melanogaster

Drosophila simulans
 Özel grup
Zaprionus indianus

Mezitli tatlısu (mollusca) yumuşakçaları

      Yumuşakça adı Latince’de yumuşak anlamına gelen molluscus sözcüğünden gelir. Bu ad, yumuşakçaların gövdeleri yumuşak olduğu için verilmiştir. Çoğu türde gövde, önemli ölçüde kalsiyum karbonattan oluşan bir kabuk ile korunur. Bu kabuk, manto adı verilen gövde örtüsünün salgılarından oluşur.Yumuşakçalar filumu, beş sınıfa ayrılır. Kafadan-ayaklılar (Cephalopoda),Balta-ayaklılar (Pelecypoda) yada diğer adıyla çift kabuklular (Bivalvia) ,Karından-ayaklılar (Gastropoda), Scaphopoda,Amphineura.
       Çoğu yumuşakçanın eti besin maddesi olarak, kabukları da ekonomik açıdan önem taşır. Bazıları parazitlere ara konaklık yapımaktadır bu da  insan sağlığını oldukça etkilemektedir.
mollusca

Bithynia forcarti

Bithynia tentaculata

Ferrissia tasmanica

Gyraulus albus

Melanopsis

Melanopsis apraemorsan

Melanopsis

Potamopyrgum antipodorum

Pseudamnicola sp.

Pseudamnicola zagrosensis

Radix iranica

Radix labita

Thalassohelix igniflua

Theodoxus syriacus

Valvata naticina

Zonitoides nitidus

Mezitli likenleri

    Tabiatta, bazı kayaların, ağaç gövde ve dallarının üzerinde yosunlara benzeyen köksüz, gövdesiz ve yapraksız bitkiler görülür, bunlar tallus lu bitkilerin özel bir grubu olan likenlerdir. Likenler, zengin bir bitki grubudur. Dünyanın hemen her bölgesine yayılmış olarak çeşitli yetişme yerlerinde yaşarlar. Kutuplardan Ekvatora, deniz kıyısından, ovalardan, dağların yüksek yerlerine kadar hemen her yerde, diğer organizmaların yaşayamayacağı yetişme yerlerinde yetişebilirler.
    Likenler sistematik yönden ayrı bir grup değillerdir. Bunlar simbiyotik bir topluluktur . bundan dolayı likenlerin filogenetik bir temele dayanan sistematiği yoktur .
 
Likenler tallus şekillerine göre üç büyük gruba ayrılırlar :
1-Kabuksu Likenler : Çoğunlukla ağaç kabukları ve kayalar üzerinde, kabuk şeklinde, sıkı bir örtü meydana getirirler. Bu gruba likenlerin, büyük bir kısmı girer. Örneğin : Lecanora, Graphis, Lecidea, Biatorina v.b.  
2- Yapraksı Likenler : Liken tallusları şerit veya safiha şeklinde küçük veya büyük dilimli yaprak şeklindedir. Örneğin Parmelia, Physdia, Cetraria, Peltigera, Sticta, Lobaria, Xanthoria v.b.
 3-Çalımsı likenler : İnce şerit şeklinde dallanmış tallusları vardır. Tallusları bir çalıyı andırarak, ya dik olarak gelişir veya ağaçlardan aşağı doğru sarkar. Örneğin : Usnea, Cladonia, Bryopogcm, Alectoria, Evernia, Ramalina v.b.
 
Likenlerin Yararları
    Likenler, hava kirliliğinin belirlenmesi ve izlenmesinde çok yaygın olarak kullanılırlar. Sülfür dioksite olan hassasiyetleri dolayısıyla, bölgesel kirlilik ve asit yağmurlarının düzeylerini belirlemeyi amaçlayan çalışmalarda likenler güvenilir sonuçlar sunar. Likenler bazı yörelerde geleneksel olarak boya kaynağı, bitkisel ilaçların yapımında kullanılmışlardır. Parfümeri sanayi ve dekorasyon amaçlı kullanımları da vardır. Bunların yanında likenler, birçok omurgasız hayvanın beslenmesinde önemli yere sahiptir .
Caloplaca aurantia

Caloplaca holocarpa

Cladonia chlorophaea

Cladonia foliacea

Cladonia rangifernia

Collema polycarpon

Porpidia Porpidia trullisata

Protoblastenia rupestis

Protoparmeliopsis muralis

Squamarina lentigera  ve Squamarina gypsacea

Xanthori parietina ve Physcia adscendens

Xanthoria parietina

Mezitli (Bryopsida) karayosunları örnekleri

       Karayosunları üremelerinin suya bağımlı olması fakat gelişmelerini farklı ortamlarda sürdürebilmelerinden dolayı bitkiler dünyasının amfibileri olarak adlandırılabilirler. Musci (=Bryopsida) sınıfı 700 cins ve 10.000 kadar tür ile en kalabalık olan sınıftır.
       Hepaticae (=Hepaticopsida) sınıfı 330 cins ve 8.000 tür, Anthocerotae (=Anthoceropsida) sınıfı ise 6 cins ve 409 türle temsil edilmektedir.
      Ülkemizde ise şimdiye kadar yapılan çalışmalar sonucu Musci (=Bryopsida) sınıfından 733 tür ve tür altı takson, Hepaticae (=Hepaticopsida) sınıfından 165 tür ve tür altı takson, Anthocerotae (=Anthoceropsida) sınıfından ise 3 türün kaydı verilmiştir.
      
Barbula

Brachymenium

Crumia

Funaria

Hyophila

Leptodontium

Microdendron

Plagiomnium

Polytrichastrum

Syntrichia

Tortula

Tortula

Nezitli kara yumuşakça (mollusca) örnekleri

       Yumuşakçalar (mollusca), hayvanlar âleminin geniş bir sınıfıdır.Vücutları yumuşak ve genelde kabukludur. Kabuklarının altında "manto" adı verilen ince bir doku tabakası vardır.Çoğu denizde, bazıları ise tatlı sularda ve karada yaşar.Vücutları üç ana kısımdan oluşur. Hareket, toprağı kazma, avlarını yakalama için kullanılan kaslı ayak.Organların bulunduğu iç kitle.İç organları örtüp kabuğu salgılayan manto.
      Suda yaşayanlar solungaç solunumu yapar ve sudaki organik maddeleri süzerek beslenir.
Karada yaşayanların manto boşluğu akciğer görevi görür. İki ucu açık sindirim kanallarından oluşan bir sindirim sistemleri vardır. Genelde ayrı eşeylidirler, ancak bâzı gastropodlar hermafrodittir.
Otobur, etobur, parazit olabilirler. Açık dolaşım görülür. Fakat bir alt sınıfı olan Kafadan Bacaklılarda kapalı dolaşım görülür.
Arianta

Bradybaenidae

Bulimulus

Cernuella

Dioryx

Euphacdusa

Helix cepea

Zagmana